Мерења подржавају глобални прехрамбени систем
Главни параметар квалитета житарица, пре свега пшенице и јечма, је њихов садржај протеина. На основу њега се врши селекција на житарице за људску или сточну храну, као и њихов промет. Садржај протеина у зрну одређује се анализаторима за мерење садржаја протеина у зрнима житарица и семенкама уљарица.
Дирекција за мере и драгоцене метале врши испитивање типа ових мерила, коришћењем референтних материјала – узорака житарица и уљарица, у складу са OIML R146:2016. Садржај протеина у референтним материјалима се одређује према SRPS EN ISO 20483.
На тај начин ДМДМ обезбеђује поуздана, тачна и следива мерења садржаја протеина у житу у Србији, гарантована законском метролошком контролом ових мерила.